Popravka i održavanje kočnica

Beograd, Stolačka 8, Telefon: 011/2652-385, 069/2652-385, Fax: 011/2653-156

Sistem za kočenje ima ključnu ulogu u bezbednoj voznji. Njegovi bitni delovi su: kočiona tečnost (ulje), diskovi, doboši, disk pločice, paknovi, kočioni cilindri, vodovi, creva i sajla za ručnu kočnicu.

Vlasnik vozila mora blagovremeno da iskontroliše sve ove stavke da bi bio siguran i bezbedan u saobraćaju.

Set kočnica


Kočiona tečnost (ulje) je vrlo bitna u celom sistemu za kočenje. Mnogi vozači nisu svesni da im bezbednost kočenja u celosti zavisi od kvaliteta tečnosti. Sam proizvođač kočionih tečnosti preporučuje zamenu u periodu od 2-3 godine tj. vozila koja više prelaze 2 god., dok vozila koja manje prelaze 3 god. Kočiona tečnost tokom korišćenja a i dužeg stajanja gubi viskozitet i pretvara se u vodu. Voda u sistemu za kočenje pravi koroziju a to se manifestuje prvo kod zadnjih kočionih cilindara pa kasnije prednjih i glavnog kočionog cilindra pa oni blokiraju. Najveći problem može da se desi prilikom dužih kočenja kada loš kvalitet kočione tečnosti prilikom velikog zagrevanja pređe u paru koja ne stvara pritisak na cilindre već pedala kočnice propadne a vozilo se ne zaustavi. Dešava se da od velikog pregrevanja puknu i creva za kočnice pa se izgubi kočnica.SUS Motor

Mašina za obradu diskova i dobošaPri svakoj zameni disk pločica ili paknova obavezno treba pregledati diskove i doboše. Površina diska ili doboša koja naleže na pločicu ili pakni mora biti ravna i bez oštećenja i to iz više razloga:
- pravilno i ravnomerno trošenje pločica ili paknova
- da bi se obezbedila pravilna sila kočenja
- da bi se izbegla vibracija na pedali za kočenje.


PakneGurtne

Znači, nije dovoljno samo zameniti kočione pločice ili paknove. Zato se vrši obrada diskova i doboša. Posedujemo dokumentaciju za nazive i minimalne mere diskova i doboša. Ukoliko je oštećeni disk ili doboš između te dve mere, onda vršimo obradu, a ukoliko nije preporučujemo zamenu.

Doboš     Disk


Servis ima adekvatne mašine i alate da ovaj posao uradi maksimalno profesionalno. Posle zamene ili popravke neispravih i dotrajalih delova vozilo postavljamo na valjke i izmerimo kočione sile.


kočnicebrembo